WITAMINY
Witaminy to organiczne związki chemiczne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu każdego dnia. Niestety nasz organizm ich nie wytwarza lub nie wytwarza ich w wystarczającej ilości. Z tego powodu muszą być regularnie dostarczane wraz z pokarmem, aby nie doszło do niedoborów, a co za tym idzie związanych z nimi chorób.
Witaminy pełnią kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia i naszego dobrego samopoczucia. Ich brak może powodować wiele niepożądanych, negatywnych konsekwencji dla naszego organizmu. Niedobór witamin i mikroelementów powoduje między innymi osłabienie układu immunologicznego, zaburzenia pracy mięśni i organów wewnętrznych oraz pogorszenie stanu włosów, skóry i paznokci.
Odpowiednie odżywienie organizmu to zatem jeden z najważniejszych czynników warunkujących sprawne funkcjonowanie naszego ciała. Niestety z powodu wielu czynników (takich jak brak czasu, brak zdrowych nawyków żywieniowych czy odpowiednich produktów spożywczych, zamiłowania do szybkich posiłków na mieście, czy po prostu z braku wystarczającej wiedzy) nasza dieta bardzo często daleka jest od ideału.
Zdrowy i zbilansowany jadłospis wymaga zatem wsparcia w postaci suplementacji witaminowo-mineralnej. Takie preparaty dostępne są w formie tabletek, kapsułek, odżywczych koktajli czy napojów oraz żelków dla dzieci. Odpowiednio dobrane proporcje oraz składniki zapewniają dzienną dawkę niezbędnych witamin. Dostępne są w wielu smakach, kształtach i konsystencji, co ma znaczenie biorąc pod uwagę, że spożywamy je każdego dnia oraz szczególnie wtedy, gdy podajemy je dzieciom.
Preparaty witaminowe bardzo często uzupełniane są dodatkowymi składnikami, które również mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Mowa tu chociażby o antyoksydantach (inaczej antyutleniacze lub przeciwutleniacze), czyli naturalnych substancjach chroniących przed nowotworami i spowalniającymi procesy starzenia się organizmu. Antyoksydanty odgrywają ważną rolę w prewencji chorób cywilizacyjnych, ponieważ wykazują zdolność do zwalczania wolnych rodników. Poza antyoksydantami preparaty wzbogacane są błonnikiem, nienasyconymi kwasami tłuszczowymi oraz aminokwasami.
Krótka charakterystyka wybranych witamin:
Witamina A przyczynia się do utrzymania procesów widzenia, podziałów komórkowych, metabolizmu żelaza, pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, odpowiada też za stan skóry, włosów oraz paznokci. Witamina A pobudza szpik kostny do produkcji czerwonych krwinek oraz korzystnie wpływa na odporność organizmu, a także przyspiesza gojenie ran.
Witaminy z grupy B są jednymi z najważniejszych substancji potrzebnych do zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływają na przemianę materii oraz nasze samopoczucie. Oddziałują na nerwy, mięśnie, skórę, układ naczyniowy. Są niezbędne do wykorzystania energii z pożywienia. Do grupy witamin B należą między innymi witamina B1 czyli tiamina, witamina B3 lub inaczej witamina PP nazywana niacyną, witamina B5 czyli kwas pantotenowy, witamina B6 – pirydoksyna, witamina B7 lub witamina H nazywana biotyną, witamina B9 czyli popularny kwas foliowy oraz witamina B12 czyli kobalamina.
Witamina C inaczej kwas askorbinowy, to jeden z ważniejszych składników dla ludzkiego organizmu. Witamina C pomaga we właściwym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz układu nerwowego. Regulują proces pochłaniania drobnoustrojów przez białe krwinki. Podawana profilaktycznie skutecznie zmniejsza ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawia ponadto pracę układu krwionośnego (wzmacnianie i uszczelnianie naczyń krwionośnych) oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy (obniżanie ciśnienia krwi i poziomu złego cholesterolu). Jako silny przeciwutleniacz opóźnia procesy starzenia.
Witamina D to tak naprawdę grupa witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest doskonała dla naszych kości i dla podniesienia odporności. Witamina D zwiększa wchłanianie wapnia oraz fosforanów. Efektem tego jest pobudzenie prawidłowej budowy oraz mineralizacji kości. Ponadto wspomaga układ krwionośny i wpływa na nasz nastrój.
Witamina E nazywana jest często witaminą młodości. To mocny przeciwutleniacz, który przyczynia się do opóźniania procesów starzenia oraz chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które z kolei mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów czy chorób sercowo-naczyniowych. Witamina E wspomaga zachowanie prawidłowej krzepliwości krwi zapobiegając zakrzepom. Wpływa na wydolność mięśni. Obniża stężenie złego cholesterolu we krwi, a także wspiera funkcjonowanie wzroku.
Witamina K bierze udział w procesach krzepnięcia krwi oraz w gospodarce wapniowej organizmu. Wspomaga układ sercowo-naczyniowy. Wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Jej niedobór utrudnia gojenia się ran, powoduje nieprawidłową mineralizację kości oraz choroby serca i układu krwionośnego.